Успешна ли е трансплантацията на коса при жените?

Противно на общоприетото мнение, мъжете не са единствените, които страдат от косопад. При мъжете се приема за нормално с напредването на възрастта, докато косопадът при жените е непредсказуем на всяка възраст. Близо 40% от жените изпитват изтъняване или загуба на коса в даден момент от живота си. Повече от 10% от жените в периода на менопауза и повече от 50% на възраст над 65 години.

Естествено косопадът при жените е доста смущаващ и намалява значително самочувствието на дамите. Косата е отличителна черта за женственост и е нормално да се търсят начини за справяне с проблема.

Много често към нас се обръщат жени с въпроси за процеса на трансплантация на коса и приложим ли е при дамите. И това са жени пробвали всичко: като започнем от втриване с чесън, всякакви маски, шампоани и витамини, някои дори мезотерапия и PRP… Но в крайна сметка резултатът е незначителен. Изключително тънък е моментът с диагностиката на косопада при жените, необходимо е първо да се установят причините затова. Твърде рано е да се мисли за присаждане на коса ако не сте наясно предварително с първоизточника на проблема.

За да се постигне успех при трансплантацията на коса при жени.

Преди всичко трябва да се направят някои анализи, за да може да се разкрие основната причина. Ако трансплантацията на коса е планирана без тези тестове, има голяма вероятност това да увенчае с неуспех и лоши резултати.

Поради тази причина подходът към трансплантацията на коса при жените първо се проверява чрез кръвни тестове. Ако има дефицит на желязо или нарушение на хормоните на щитовидната жлеза или анемия. Необходимо е първо да се предприеме лечение и едва тогава да се направи повторен анализ на ситуацията. Основната причина за загуба на коса при мъжете е генетиката. Условията на околната среда, хранителният режим, регулиране нивата на стрес и подобни неща могат да забавят тази загуба във времето.

Докато косопадът при жените се дължи най-вече на хормонални и физиологични недостатъци, а не на генетика: нарушенията на хормоните на щитовидната жлеза, анемия и др. Това е основната разлика между мъжете и жените при трансплантацията на коса. Ако се направи правилният анализ, успехът на трансплантацията на коса при жените е толкова висок, колкото при мъжете.

Андрогенна алопеция

Андрогенната алопеция е най-честата причина за косопад при жените. Характеризира се с постепенно свиване на космения фоликул, скъсяване на цикъла на растеж на косъма и накрая опадане на косата. Въпреки че има много паралели между оплешивяването при жените и мъжете, има няколко основни разлики. Загубата на коса при жените се характеризира с широко разпространено дифузно изтъняване на косата в областта на темето. За разлика от оплешивяването при мъже, което засяга предната област (отдалечаваща се линия на косата) и темето (плешиво петно). Загубата на коса при жените е по-трудна за откриване и диагностициране от мъжката, тъй като е по-малко очевидна и може да бъде причинена от различни обстоятелства.

Този тип косопад може да се развие по всяко време в живота на жената, от пубертета до по-късните години, въпреки това, тя се среща по-често при жени в менопауза.

Кога сме подходящи?

Според мнението на нашите лекари, трансплантация на коса при жени е възможна в няколко случая:

1) андрогенна загуба на коса

2) трансплантация на коса след травма (липса на коса в някои участъци ) в следствие на изгаряне или инцидент, белег и т.н

3) изтеглена линия на косата. При жени които има много високо чело и може линията на косата да бъде смъкната малко надолу.

! Ако желаните стойности на хормони, витамини и микроелементи са в норма преди трансплантация на коса, може успешно да се извърши трансплантация на коса. Във всички останали случаи не е удачно да се прибегне до това. Загубата на коса, причинена от генетични предразположения, стрес, хормонален и витаминен дефицит или просто рядката коса, не гарантират добри резултати от тази процедура. Ако имате подобни проблеми обърнете съм към добър дерматолог и регулирайте дефицитите в организма.

Трансплантация на коса при жени
Трансплантация на коса при жени
Как се прилага трансплантация на коса при жени в клиниките в Турция?

Ако след предварително направени изследвания и подробен анализ от страна на лекаря се установи че сте подходящ пациент за трансплантация за коса и сте решили да изберете Турция като дестинация, трябва да знаете следните неща:

1) Изберете добра клиника, защото в Турция са много. Желателно е да са сертфицирани клиники с дълъг опит.

2) Най-използваните методи са: Fue техниката( извличането на фоликуларна единица или DHI ( директното имплантиране на коса) , но кой точно оставете лекарят да прецени след подробен преглед и оценка. Разликата е във видовете имплантиращи устройства, които се използват.

3) Отнема 2 дни престой в Истанбул

4) Обикновено това е пакетна услуга: включва трансфер в Истанбул, хотел, преводач и кръвни изследвания преди процедурата( не хормонални и такива за дефицити, те се правят в България)

5) Фоликулите се извличат от донорната зона( косата отзад на тила, води се най-устойчивата). Избръсва се един участък от 2-3 см, в зависимост от нуждата от присадки. Хубавото е, че не бръсне цялата коса като при мъжете и дамите с дълги коси могат да покрият този участък с текущата си коса, докато порасне. Важното е да не си представяте един изтръгнат правоъгълник отзад на тила. Косата се извлича през едно през две косъмчета така че да не личи. В крайна сметка ще остане малко по-рядка там , но слята с текущата няма да личи след време. В зоната на трансплантиране не се налага подстригване на косата.

6) Не се налага болничен престой, процедурата отнема 5-6ч и се извършва с локална анестезия. Не се изпитва болка.

7) необходимо е да пазите новите фоликули поне 10 дни от външни фактори[1]слънце, дъжд, вятър, механични увреждания, спорт, сауна и др. След този период се връщате към нормалния си начин на живот.

8) Новата коса пада 1 месец след трансплантацията( така нареченото шоково падане) Реалният растеж започва към 3-4 месец, на 6-7 месец е излязла 70% от новата коса, целият процес е 12 месеца. Иска се търпение в рамките на тази една година.

9) Това е трайно решение, новата коса ще има същите характеристики както на текущата ви коса и ще минава през същите фази на растеж като нея.

Трансплантацията на коса е страхотно решение, стига наистина да сте подходящи за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню