ринопластика

Перфектният нос… Къде е тънката граница между естетичното и здравословното ?

Ринопластика хит и неоспорим факт е че това е една от на-желаните и най-често прилагани естетични операции в последните години, особено от страна на нежния пол. Тенденцията се наблюдава както в международен мащаб, така и на местно ниво в родната ни страна. Социалните медии са пълни със снимки на известни личности, имащи „перфектни носове“. Истината е че перфектното за един, не е правило и шаблон за друг. Красотата на всеки човек в голяма степен се крие в неговата индивидуалност. Добрите естетични хирурзи успяват да намерят баланса между желанията на пациента и действителните резултати, които могат да бъдат постигнати. Освен добра оперативна техника е необходимо да му бъде направена добър психоанализ. Забелязва се , че чувството на неудовлетворение след подобен тип операция в сравнение с други естетически корекции е най-високо. Хората сякаш изпитват по-голяма вманиаченост към носа си.

Всъщност това е най-изпъкналият орган на лицето ни. Носът остава на преден план и е нормално когато не си го харесваме, това да ни прави нещастни. За разлика от щръкналите уши, които можем да покрием с косите си, при този орган трудно можем да скрием несъвършенствата му.

Нещо важно за ринопластиката!

Пациентите за ринопластика трябва да имат реалистични очаквания относно крайния резултат. Колкото и 3D визуализация и компютърното моделиране да се прилага при предварителните консултации, това не гарантира на 100 % добър резултат. Необходимо е да се спрете наистина на пластични хирурзи с опит и в подробен разговор да разгледате всички аспекти на операцията- от вашите индивидуални желания, до реалната възможност те да бъдат удовлетворени.

Пластиката на носа известна още като ринопластика обхваща в себе си няколко аспекта: може да бъде естетична, функционална или комбинирана. Естествено едното не трябва да изключва другото. Преди всичко е запазване на функциите на носа, а именно доброто обоняние и свободно дишане. Здравето не трябва да се жертва в името на красотата. „Идеалната среда“ е, носът да изглежда максимално естествен, в хармония с лицето и цялостното излъчване на конкретния човек.

Ринопластиката е решение за множество нарушения: по-дълъг нос, по-месест нос, гърбица, изкривена носна преграда, несъразмерни ноздри, паднал връх на носа. Всичко това днес е по силите на естетичната хирургия. Освен вродени изменения, операцията предлага решение и за придобити дефекти на носа, в резултат на удар или травма.

Ринопластиката – Интересен факт за!

Първите опити за ринопластика са правени още в Древен Египет и Древна Индия, с цел възстановяване и корекции на лицето от травми.

ринопластика

В кои случаи ринопластиката се оказва трудна ?

Най-често неподходящи за ринопластика се оказват пациенти с прекалено плътна кожа. Обикновено при тях резултатът не е силно забележим и често оставят разочаровани. Този тип кожа като цяло илюзорно създава вид на по-голям и широк нос нос. Освен това по плътната кожа обикновено е по мазен тип и вероятността отокът да се задържа по-дълго време е голяма. Дори и вътрешните тъкани да са заздравели, външно възстановителният процес ще бъде оценен по-бавно. Това са най-трудните за удовлетворяване пациенти, които често искат повторна операция с цел смаляване на носа.

Видове Ринопластика :

Познати са два основни метода при операции на носа -затворена и отворена ринопластика. При затворения метод разрезът се извършва вътре в ноздрите се и след интервенцията няма видими белези. Като това е най-често използваният метод. При отворената техника разрезите се правят по преградата между ноздрите – така наречената колумела. Кожата се издърпва нагоре и се дава по добра видимост на всички структури в носа. Използва се при по комлицирани случаи на корекции, където е необходима голяма прецизност. Отоците при отворения метод стихват малко по-бавно и е възможно да се забелязва малък белег първата година. След това става незабележим.

Колко трае операцията и боли ли?

Продължителността на операцията по корекция на носа средно трае от 2-3 ч. в зависимост от сложността. Болките след операцията биват контролирани с помощта на болкоуспокояващи.

С какво да внимаваме през възстановителния период.

В първите няколко дни е възможно да се появят отоци и синини, но с помощта на студени компреси отшумяват до седмица. Понякога се налага носът да бъде имобилизиран с помощта на пластмасова шина, която също се отстранява до седмица след операцията.

4 седмици след операцията пациентите трябва да избягват носене на очила и оказване на натиск върху носа. Желателно е спортът и тежките натоварвания също да бъдат ограничени поне 5-6 седмици. Тютюнопушенето трябва да бъде ограничено в дните преди и след операцията. Важно е носът да бъде добре защитен от пряка слънчева светлина.

Резултатите се видими още 6 месеца след корекцията, а окончателните година след това. Като цяло са трайни във времето, но не трябва да забравяме, че хрущялът е орган, който все пак продължава да расте и да може да има минимални отклонения в годините.

Независимо дали страдате от затруднения в дишането, хъркане или носов и неясен говор, корекцията на носа е процедура, която може да помогне при този вид оплаквания. В тези случаи медицински обусловената намеса е единственото решение. В естетически смисъл корекцията на носа може да промени положително цялостното изражение на лицето.

Това което екипът на Esteworld ви съветва е, винаги избирайте клиники с дългогодишен и доказан опит в областта на естетичната хирургия. Направете необходимото проучване, узрейте за идеята за корекция, за да може това наистина да бъде осъзнато решение. И пак напомняме – доверете се на лекари, които ще запазят вашата индивидуалност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed