Отопластика или може ли да се коригира формата на ушите?

Красотата е симетрия и хармония…

Външният ни вид е това нещо, което ни представя пред обществото на първо четене. И всяка диспропорционалност или малък недостатък нарушават тази цялост и хармония. Желанието и стремежът да коригираме тези несъвършенства и да изглеждаме по-добре е напълно естествен порив. В Esteworld се стараем да разберем нуждите и очакванията на пациентите.

Отоклизис– състояние на “клепналите уши“ придобито в ранна детска възраст. Накратко това е отдалечаване на ушната мида от повърхността на главата.

Кое е нормалното положение на ушите ?

Обикновено в горния си край ухото е на нивото на веждите, а в долния си край на нивото на носа. Нормалният ъгъл между черепните кости и ухото е 20-30 градуса. Корекция се налага, когато този ъгъл е поголям от 30.

Решението

Хирургичната операция за изправяне на ушите, известна още като отопластика се явява щадящо и трайно решение на този проблем. Много хора се притесняват от тази лека операция, но истината е че не съществува друг метод чрез който да се подобри формата, големината и външния вид на ушите. Хората обикновено прикриват този недостатък с пуснати коси и шапки, а решението не е страшно, особено ако попаднете в ръцете на добри пластични хирурзи.

Отопластиката има няколко основни функции: регулиране положението на ушните миди, така че да са по-близо до главата, намаляване размера на ушите или корекция на неравности и деформации (вродени или придобити). Всички разрези направени при този тип операция, остават скрити зад ушите.

На каква възраст може да се извърши отопластика?

Препоръчителната възраст за корекция на ушите е между 7 и 14г. Установено е, че растежът на ухото като орган на човешкото тяло продължава до 6 годишна възраст. Много хора избират да направят тази интервенция преди детето  да започне училище, за да се избегне психически тормоз от страна на съученици. Освен това колкото по-рано се извърши тази операция и се моделира хрушялът, толкова по-добри са нейните резултати. Възстановителният процес също е много по-бърз при по-младите. Няма горна възрастова граница. Операцията може да се извърши дори и на пациенти в напреднала възраст.

Колко трае и как протича операцията?

Отопластиката се извършва под обща анестезия при деца и локална при възрастни. Обикновено пациентът се изписва още съшия ден. Самата операция е с продължителност от 1,5ч. Разрезът направен по време на операцията е добре скрит в гънката зад ухото. Хрушялът на ушната мида бива естетически оформен и фиксиран към новто си положение, благодарение на скритите шевове отзад.

Възможностите за рецидиф при този тип операция са много редки.

 С кое да внимаваме след операция по пластика на ушите?

За да се предотврати образуването на оток и синини, в продължение на 2 дни след операцията е препоръчително да се носи специална превръзка-компрес. За трайно постигане на добър естетичен ефект е необходимо да се следват инструкциите на лекаря, по-специално да се носи специална еластична лента в продължение на две седмици и да се избягват движения, които биха довели до огъване или механично увреждане на ушите. Месец след операцията, лентата се поставя само вечер по време на сън.

Възстановяването

Някои пациенти могат да се върнат на работа седмица след операция на ушите,но това е индивидуален процес и зависи от състоянието на всеки отделен пациент. През първата седмица се препоръчва да се спи по гръб с леко повдигната глава.

Рискове

Съществуват стандартните рискове от инфекция или кръвоизлив. Но като цяло случаите на инфекция са много малко, поради доброто кръвоснабдяване в тази област. Не съществува риск от загуба на слуха, тъй като се касае за външна пластика на хрущяла на ушната мида. Хората подложили се на такава интервенция, в повечето случаи са доволни от резултата. Може да се каже, че това е сравнително безопасна операция. Естествено като се мисли за подобна корекция, от изключително значение е да се направи правилният избор на клиниката по естетична хирургия и да се има в предвид квалификацията и опитът на работещите пластични хирурзи.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed