Блефаропластика – как да „отворим“ погледа си ?

Блефаропластиката е хирургическа операция, която успешно коригира формата на горните и долни клепачи и значително подобрява изгледа на очите, както и зоните около тях. Наименованието на процедурата идва от древногръцките думи “blephar”(клепач) и“ plastikos“(оформяне).

Защо забелязваме първите признаци на стареене в областта на очите?

Научно доказано е че, кожата на клепача е по-тънка от другите части на тялото, с много по-ниско съдържание на колаген, което позволява по-агресивното въздействие на външните фактори, като слънце, вода и др.

Защо да прибегнем към блефаропластика ?

Очите са най-изразителната част от лицето ни. Когато се появят признаци като отпусната кожа на горните клепачи, торбички под очите или тъмни кръгове, това неминуемо придава уморен и застарен вид на погледа ни. Много хора се питат дали не може да си помогнат с алтернативни методи – здравословен сън, медицинска козметика, масажи на лицето, компреси с чаени торбички, добавки и др. Това помага разбира се, но често само забавя процеса на влошаване на кожата ни в тази част на лицето. Единственото дълготрайно и ефикасно решение е хирургическата намеса.

Сложна ли е операцията по блефаропластика ?

Блефаропластиката е една от най-често правени операции именно заради простотата, достъпността и дълготрайния ефект от процедурата. Интересен факт е че именно поради тази причина, това е и една от най-предпочитаните пластични корекции в Азиатския свят, най-вече в Южна Корея например. Оказва се че част от азиатците не харесват типичните за етноса форма на горните клепачи и масово коригират тази част на лицето, за да „отворят“ погледа и за да придобият по-европейски черти.

На каква възраст е препоръчително да се направи блефаропластика?

Не може да се определи точно подходящата възраст за подобна интервенция, защото причините са индивидуални, а понякога и генетично обусловени. При някои пациенти и в млади години се забелязва провисване на кожата на горните клепачи и натрупване на мастна тъкан под очите, което придава вид на умора и подпухналост.

В зависимост от причината блефаропластиката бива два вида: функционална и естетична.

Функционалната блефаропластика обикновено се прави при по-възрастни пациенти, с цел премахване на излишната и увиснала кожа в горните клепачи, която ограничава зрителното им поле и създава затруднения в ежедневието им. Естетичната блефаропластика може да бъде приложена както на горните, така и на долните клепачи в зависимост от проблемната зона на очите. Тя е насочена към всички пациенти имащи желание да „отворят“ погледа си , като го направят по изразителен, премахвайки торбичките и умореното изражение.

Кои пациенти са подходящи за операция по корекция на клепачите ?

Към блефаропластика може да се прибегне, когато се наблюдава:

  • значително провисване на клепачите
  • наличие на кръгове и торбички под очите
  • е налице стесняване не зрителното поле
  • уморен и подпухнал вид на очите
Как протича операцията по блефаропластика ?

Блефаропластиката може да се извърши под обща упойка, както и под локална анестезия. Процедурата се извършва амбулаторно и изисква минимални последващи грижи. При операцията по повдигане на горния клепач, разрезите се правят в естествената гънка на кожата, така че след зарастване, белезите да останат невидими. При корекция на долните клепачи се извършва отстраняване на мастната тъкан и отпусната кожа, които придават онзи уморен вид на лицето. Понякога се отстранява само част от мастната тъкан, а другата част се използва за запълване на по-хлътнали места. По този начин може едновременно да се извърши премахването на торбичките и запълването на местата където има нужда.Блефаропластиката може да се комбинира успешно с фейслифтинг и операция по повдигане на веждите.

Предимства :
  • След процедурата зрителното поле се увеличава
  • Процесът на възстановяване продължава средно между седмица и 10 дни
  • Зоната на очите се подмладява, погледът изглежда по-свеж и отворен
  • Белезите са скрити в гънките на клепачите и остават невидими
Как протича възстановителният период?

Първите няколко дни след операцията по корекция на клепачите пациентите трябва да почиват с повдигната глава, като прилагат често студени компреси. Възможно да се появят слаби зачервявания и отоци в областта на очите, които започват да отшумяват до седмица след операцията. Този процес е индивидуален като при някои пациенти може да отнеме и повече време. Шевовете се премахват седмица след операцията. Пациентът може да се върне към обичайното си ежедневие до няколко дни или седмица след процедурата, но е добре да избягва натоварвания и усилени спортни дейности.

 

Общи рискове от операцията по корекция на клепачите:

– Кървене
– Инфекция
– Сухота в очите

Често задавани въпроси при блефаропластика ?

1. Кога може да се нанесе грим след блефаропластика?

Грим може да се нанася от втората седмица след операцията.

2. Могат ли пациенти, които носят лещи да се подложат на операция по корекция на клепачите?

Тези пациенти могат да се подложат на тази процедура, като седмица след операцията, могат да поставят лещите си отново.

3. Кога са видими резултатите след операцията.

Първите резултати и промяната могат да бъдат забелязани още месец след операцията. Но възстановителният процес е постепенен, като белезите могат да изглеждат бледо розови в продължение на шест месеца след процедурата. Трайните резултати могат да бъдат видени едва след този период.

Кое прави Esteworld най-добрия избор за пластика на клепачите ?

Повдигането на горните клепачи е сравнително лесна и отработена в годините операция, докато хирургията на долните клепачи изисква високо ниво на техника и професионализъм. Ето защо изборът на опитен хирург, запознат с всички аспекти на операцията по корекция на клепачите, е от изключително значение за постигането на успешни и задоволителни резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed